15 Kesan Kekurangan Vitamin C Pada Ibu Hamil

Dalam Set Kehamilan Shaklee vitamin mana yang paling penting? Dan vitamin mana yang kurang penting? Persoalan yang biasa diajukan. Di dalam Set Healthy Pranatal ni ada ESP, Vitalea, B-compleks, Ostematrik, Vitamin C dan Omega. Ada ramai yang tidak ingin mengambil Vitamin C katanya kurang penting untuk ibu hamil. Betul ke tak penting? Sebelum tu kita ketahui dulu kepentingan Vitamin C terutama pada ibu hamil.

Risiko Kurang Vit c

 

Manfaat Vitamin C Pada Ibu Hamil

 •  Mengelak masalah anemia pada ibu hamil. Ini kerana vitamin C mempercepatkan penyerapan zat besi untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.
 •  Menghasilkan kolagen bagi membina tulang rawan, otot-otot  dan tulang-tulang fetus. Kedua-dua ibu dan bayi memerlukan vitamin ini setiap hari. Ia perlu bagi tubuh untuk membuat kolagen, struktur protein yang juga satu komponen tulang rawan, tendon, tulang dan kulit. Sesetengah penyelidik percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi yang baru lahir boleh menjejaskan perkembangan mental.
 • Menguatkan sistem imun tubuh badan
 • Dapat mengelakkan ibu-ibu hamil dari terkena jangkitan demam dan selsema.
 • Sangat bagus untuk bayi, ia menjadikan kulit bayi gebu, lembut, cerah. Malah menguatkan juga imun sistem bayi sejak dalam kandungan lagi.
 • Sebagai anti-oksida pada ibu hamil. Vitamin C adalah anti oksida yang membantu badan ibu yang mengandung jika mempunyai toksin semasa kehamilan. Vitamin C mempunyai kebaikan meneutralkan radikal bebas dan menguatkan sistem imun. Selain itu, Vitamin C membantu ibu hamil membentuk plasenta yang sihat.
 • Penting untuk pembaikan tisu badan, pertumbuhan tulang dan kulit yang sihat

 

Vitamin C Dan Ibu Hamil

Inilah Kesan Dan Akibat Kekurangan Vitamin C Oleh Ibu Hamil

 1. Selalu Demam dan Selsema kerana sistem pertahanan badan yang rendah
 2. Gusi yang sentiasa berdarah (kurang pembentukan kolagen). Ketahui Langkah Pencegahan Gusi Berdarah
 3. Tanda-tanda lebam pada badan
 4. Rambut gugur
 5. Sakit Sendi
 6. Kulit kering dan gatal serta alahan. Ketahui Alahan Pada Ibu Hamil
 7. Insomnia
 8. Kurang selera makan
 9. Masalah pencernaan
 10. Sering letih dan lemah
 11. Luka yang lambat sembuh
 12. Kemurungan
 13. Anemia
 14. Salur darah mengecil
 15. Pendarahan dalam mata

Slide12

 

Setiap vitamin mempunyai manfaat dan kebaikan masing-masing untuk fungsi tersendiri dalam memberi manfaat pada ibu dan bayi. Kalau melalui pembelian set dan Pakej Healthy Pranatal kita dapat lagi penjimatan mengapa tidak grab sahaja kan?

Set YES Healthy Pranatal dari sekarang sehingga Oktober 2015 menawarkan penjimatan 5% untuk pembeliannya. Kalau sign up jadi ahli lagi berganda penjimatan. Tiada kerisauan untuk pembelian sendiri lagi sebab ianya hanya pada harga ahli 🙂

Usah tunggu lagi! Jom rebut peluang sekarang!

Aniey Yusoff

SMS/whatsapp : 013.777.3122

emel : aniey434@yahoo.com

COD : Setiawangsa, Sri Rampai, Wangsa Maju dan kawasan sekitar

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge