8 Sebab Bahaya Kurang Minum Air

Di cuaca yang sangat panas kebelangan ini keperluan air jangan sesekali diambil ringan! Disarankan untuk minum air 3liter sehari atau sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari bagi menampung keperluan bendalir badan yang hilang semasa proses perkumuhan.

image

Apa akan terjadi sekiranya kita kurang minum air?

1. Kehilangan Garam Dan Cairan Tubuh

Kekurangan sumber air akan membuatkan tubuh kekurangan garam dan cairan tubuh. Tubuh tidak boleh berfungsi dengan baik tanpa kadar cairan dan garam. Tanda kekurangan air hingga mengakibatkan kekurangan garam ialah mulut dan bibir menjadi kering, mata terasa kering dan pedih serta tubuh menjadi terhidrat.

2. Keletihan

Mungkin kita pernah merasa amat letih walaupun tidak melakukan apa-apa kerja yang berat ketika itu. Ini petanda bahawa badan kita kekurangan air. Dehidrasi sedang berlaku dan disebabkan itu kita akan berasa amat letih dan mengantuk. Ini kerana jaringan dan sel dalam tubuh tidak mendapat air yang mencukupi dan penambahan enzim menjadi amat lambat hingga mencegah tubuh menjadi lebih produktif dan aktif.  Kita akan sentiasa menguap dan menjadi tidak bermaya.

3. Peningkatan Tekanan Darah

Hipertensi sangat dekat dengan mereka yang kekurangan cairan ataupun mereka yang mengalami penghidratan. Ketika sel tubuh sedang menghadapi kekurangan air, tubuh akan memberikan isyarat pada otak untuk mengeluarkan zat kimia yang bernama vasopressin. Zat ini akan menyebabkan penyempitan pembuluh darah dan meningkatkan tekanan darah tinggi.

4. Kejang Otot

Kejang otot juga boleh terjadi apabila badan kekurangan air. Ini kerana otot menjadi lebih sensitif dan mudah menjadi kejang.

5. Jangkitan Saluran Kencing

Sakit ketika membuang air kecil adalah petanda tubuh kekurangan air. Antara gejala yang biasa terjadi ialah sakit ketika membuang air kecil, sakit punggung, urin menjadi keruh dan paling teruk ia akan mengandungi darah.

6. Penambahan Berat Badan

Kekurangan air di dalam badan boleh menyebabkan penambahan berat badan. Ini kerana kekurangan cairan dalam tubuh akan memberi kesan kepada tahap metabolisme badan. Apabila kadar metabolisme menurun ia sekaligus memberikan kesan penambahan berat badan.

7. Masalah Pencernaan

Kurang air juga akan mengganggu sistem pencernaan. Air diperlukan oleh tubuh untuk menghadamkan makanan yang masuk dan seterusnya mengeluarkan makanan yang tidak dapat dicernakan. Kekurangan air untuk menghadamkan makanan akan menjadi racun dalam tubuh. Antara masalah yang akan timbul ialah kembung, sakit perut, mual dan tak selera makan.

Di samping mencukupkan keperluan air putih yang telah ditapis oleh Jug Air Shaklee di rumah. Saya selalu bekalkan Performance Drink untuk keperluan keluarga. Bekal air kakak Alyaa ke sekolah saya campurkan dengan PD. Jom kita tengok apa kebaikan Performance Drink ni.

Manfaat Utama Performance Drink

1. Meningkatkan daya ketahanan badan – memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang semasa aktiviti fizikal

2. Bebas gas atau tidak berkarbonat

3. Kurang kandungan gula (less sugar)

4. Performance drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepatkan kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh dan menyebabkan kita akan mengatasi masalah dahaga – kurang haus

5. Bersifat isotonik dan mengekalkan paras gula – terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah

6. Membekal tenaga dan daya ketahanan fizikal. Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium dan chloride

7. Mencegah penyahhidratan – mengurangkan haus dan melembabkan kulit

Performance-Drink

Terbukti Secara Klinikal

 • Membantu tubuh berhidrasi dengan lebih baik berbanding air
 • memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina
 • mengandungi imbangan elektrolit untuk mencegah ‘dehydrate’
 • tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet tambahan
 • campuran elektrolit yang penting membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan

Performance Drink Untuk Siapa?

 • para atlet
 • mereka yang berpuasa
 • sebelum dan selepas pembedahan
 • mereka yang selalu tidur lewat malam
 • atlit sukan
 • mereka yang selalu letih
 • penyahhidratan otot dan kulit
 • vagina yang kering
 • Sewaktu cirit-birit
 • Tiada selera makan
 • rendah paras gula
 • individu yang dalam kepeningan

Sebab inilah saya bekalkan anak-anak saya dengan air performance drink ni. Dengan cuaca panas sekarang ni saya nak pastikan tubuh dia cukup air supaya tak timbul masalah macam pengsan ke kat sekolah.

Kalau ada anak-anak ibu sekalian yang ada masalah seperti di atas maka bagilah diaorang minum air isotonik performance drink ni. Selamat untuk kanak-kanak sebab ia tanpa gas dan karbonat.

Salam Sayang,

AnieyYusoff

013.777.3122

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge