Cara Mengatasi Anak-anak Yang Picky Eater

Macam mana nak tahu yang anak kita sebenarnya ni adalah seorang Picky Eater atau memilih untuk makan ye?

Jom kita semak, sekiranya mereka tergolong dalam kategori ini maka mereka adalah kanak-kanak yang cerewet makan 🙂

Persoalan 1 : Cuba perhatikan adakah anak-anak kita hanya makan satu atau 2 jenis makanan atau kumpulan tertentu sahaja?

Persoalan 2 : Adakah dia menolak semua makanan berwarna hijau dan apa-apa yang kelihatan seperti sayur-sayuran?

Persoalan 3 : Adakah dia hanya mengambil makanan yang berperisa manis atau masin sahaja?

Persoalan 4 : Adakah dia mudah terganggu dan lebih berminat untuk bermain daripada makan?

Jadi betulkah anak2 kita picky eater?

helping-picky-eaters

Sebagai ibu bapa mesti kita risau dan bimbang dengan kekurangan zat makanan pada anak kita bukan? Kanak-kanak biasanya akan mengalami satu fasa menerokai kesukaan mereka. Oleh sebab inilah mereka lebih cenderung terhadap makanan tertentu sahaja lalu mengabaikan dan menolak makanan yang lain. Sewaktu Affan seorang yang picky eater memang sangat penat nak suruh  dia makan. Macam suruh pergi berperang gayanya 🙂

Kekurangan nutrien penting pada kanak-kanak boleh membuatkan sistem imun mereka lemah dan ini mengundang anak-anak kita terdedah pada sakit seperti kerap demam, selsema dan batuk yang berpanjangan. Ibu-ibu kat bawah ni contohnya

Berikut Beberapa Tips Yang Kita Boleh Praktikkan Pada Anak2 Picky Eater Kita ni :

1. Jangan Biarkan Mereka Membuat Pilihan

Jika mereka enggan makan, biarkan mereka dan simpankan makanan mereka di dalam peti sejuk. Tapi Jangan sesekali tawarkan pilihan makanan yang lain. Jika mereka lapar kita berikan makanan yang kita simpan tadi.

Ramai ibubapa menawarkan pilihan lain sebelum anak berasa lapar. Ini memberikan gambaran kepada anak bahawa mereka boleh mendapat makanan yang mereka kehendaki setiap kali mereka memilih untuk tidak makan makanan yang telah disediakan

2. Libatkan Anak Dalam Merancang Hidangan Makanan

Ajak anak-anak dalam merancang menu keluarga dan hidangkan sesuatu yang mereka suka makan. Dengan ini, dapat membuat mereka rasa seronok dan ingin mencuba makanan yang telah disediakan

image

3. Bersabar

Memenuhi permintaan anak dengan terlalu senang adalah antara kesilapan yang biasa dilakukan oleh ibu bapa. Ini seolah-olah memberi mereka peluang untuk mendapatkan kehendak mereka dengan mudah. Kanak-kanak tidak akan kebuluran atau kekurangan banyak nutrien jika mereka berlapar selama beberapa jam.

4. Jadikan Rutin

Pastikan makanan diberi pada masa yang sama setiap hari agar dapat dijadi sebagai rutin harian. Apabila waktu makan telah menjadi kebiasaan, kanak-kanak juga akan menjadi lebih bekerjasama dan mematuhi rutin tersebut.

5. Perkenalkan Mereka Dengan Multivitamin Mealshakes

Mealshakes merupakan hidangan lengkap dengan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian.

Dihasilkan dari bahan semulajadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) serta banyak lagi nutrien. Ia mengandungi nutrisi penting seperti immunoglobulin, lactoferrin dan bacteriolysin.

Inilah sebab utama kanak2 picky eater perlukan mealshakes kerana kehadiran nutrien penting ini menyokong pertumbuhan sel yang sihat dan merangsang selera makan kanak2.

Baca >> Affan Noh Yang Kurus Kering, Apa Ibu Buat?

Manfaat Utama Mealshakes

  • Nutrisi Lengkap ~ menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.
  • Membekal Nutrisi kepada sel tubuh ~ kaya dengan protin, membantu pembinaan sel2 kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan banyak lagi.
  • Membantu Tumbesaran ~ mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yg penting untuk membina tulang dan sel2 untuk proses membesar
  • Anti oksida ~ mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan jangkitan penyakit dan melambatkan proses penuaan

image

 

Mealshakes Juga Bermanfaat Untuk :

  • Anak2 yang cerewet makan
  • kanak2 sembelit
  • anak2 yang sukar untuk bersarapan
  • Kanak2 yang gemar memakan makanan segera
  • Tidak gemar memakan sayur dan buah

Mealshakes hanya sekadar penambah nutrisi pada kanak2 BUKAN pengganti kepada makanan mereka. Mereka tetap perlukan makanan berkhasiat dan bukan hanya bergantung pada vitamin semata.

Mealshakes di rumah adalah suatu kewajipan setiap kali membancuh susu untuk Affan sekarang.

Sekiranya anda risau kerana anak adalah salah seorang picky eater. Jom cuba mealshakes hari ini. Pembelian yang berbaloi kerana dengan harga Rm113 untuk penggunaan selama 4 bulan.

Hubungi : AnieyYusoff 013.777.3122

COD : setiawangsa, wangsa maju, setapak dan kawasan sekitar

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge