Fitosterol Tumbuhan Bantu Mengurangkan Kolesterol Secara Semulajadi

Sesungguhnya kita sangat bertuah berada di bumi Malaysia kerana kaya dengan pelbagai jenis makanan. Owhh menjelang raya ni lagi pelbagai jenis makanan yang enak kan? Tapi tahukah kita  1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Atau lebih tepat lagi lebih dari 6 JUTA rakyat Malaysia terdedah dengan risiko kolesterol tinggi! Hakikatnya, semakin tinggi paras kolesterol kita, semakin tinggilah risiko yang kita akan hadapi. Serius! Jangan tinggikan risiko kita ke arah kematian akibat diserang sakit jantung atau strok!

kolesterol

Paras kolesterol darah yang tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia. Ia adalah masalah serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia.

Amaran

Salur Darah Tersumbat

Kolesterol adalah sejenis komponen sterol yang penting dalam metabolisme serta penghasilan hormon.

Terdapat 2 jenis kolesterol dalam darah :

1. Lipoprotien ketumpatan rendah (LDL) boleh membentuk plak dan menyumbat arteri, seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Ia juga dikenali sebagai ‘kolesterol tidak baik’

2. Lipoprotien ketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol ‘baik’ dapat menyingkirkan kolesterol tidak baik dengan menyingkirkan kolestrol tidak baik dengan membawanya ke hati untuk disingkirkan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya paras kolesterol darah kita tinggi?

  •  Amalkan pemakanan seimbang, rendah lemak tepu dan tinggi serat larut air
  •  Lakukan aktiviti fizikal dengan kerap
  • Kurangkan berat badan berlebihan
  • Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) mengesyorkan penambahan 2000mg FITOSTEROL ke dalam diet harian anda untuk merendahkan paras kolesterol secara semulajadi

Fitosterol adalah sterol yang hanya terdapat pada tumbuh-tumbuhan sahaja. Secara semulajadi fitosterol ditemui di dalam sayur-sayuran, kekacang, buah buahan dan gandum. Fitosterol didalam Phytocol-st Shaklee adalah dari sumber semulajadi Minyak Tall. Badan seorang dewasa memerlukan 2000mg sehari fitosterol bagi menghalang penyerapan kolestrol kedalam salur darah.

 

fitosterol kolestrol

Bagaimana Fitosterol bertindak?

Struktur molekul fitosterol adalah hampir mirip dengan struktur molekul kolesterol. Oleh yg demikian, fitosterol adalah sterol terbaik untuk berfungsi seperti kolesterol, yang mana mampu menembusi dinding salur darah walaupun saiznya agak besar sedikit berbanding molekul kolestrol. perbezaan size molekul fitosterol ini yang menyebabkan ia menjadi penghalang kepada penyerapan kolesterol terus ke salur darah.
phytocol2
Sebelum mengambil fitosterol, kolesterol dengan mudah melalui dinding salur darah. Sementara selepas pengambilan fitosterol yang terdapat di dalam kapsul Phytocol-ST, diambil sebelum atau bersama sama makanan, fitosterol bertindak menghalang kolesterol dari terus menembus dinding salur darah. Penyekatan yg dibuat dianggarkan 80% dari penyerapan biasa.
Selain untuk menghalang penyerapan kolestrol, fitosterol juga membantu untuk keseimbangan tindakbalas imun bagi mengurangkan jangkitan viral dan bakteria serta mengurangkan simptom alahan, keradangan  dan penyakit auto imun seperti rheumatoid arthritis.

Bagaimana Nak Dapatkan Fitosterol?

phytocol

Agak mustahil untuk kita ambil semua ini untuk mendapatkan jumlah fitosferol yang diperlukan..betul tak? Tetapi anda boleh dapatkannya dalam Phytocol-ST

Phytocol-ST Shaklee

Phytocol-ST Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL

Keistimewaan Phytocol-ST Shaklee :  

➳ rumusan beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin
➳ membekalkan 2000mg fitosterol tumbuhan setiap hari
➳ Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian
➳ Membekalkan 100% nilai harian fitosterol sepertimana disyorkan Instutut Kesihatan kebangsaan (NIH)
➳ Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan

Nah..korang dah tau cara bagaimana nak block kolesterol dari masuk ke salur darah. Fungsinya yang sangat hebat melindungi salur darah kita dari awal lagi! Bukankah mencegah itu lagi baik kan? Dengan harga RM197 sebotol yang mengandungi 120 biji tablet ia adalah sesuatu yang istimewa untuk korang terutama yang berisiko tinggi dengan kolesterol yang tinggi. Jom dapatkan sebotol hari ini untuk pencegahan dari kolesterol jahat!

pyto7

Aniey Yusoff

sms/whatsapp : 013.777.3122

emel : aniey434@yahoo.com

COD : Setiawangsa, Sri Rampai, Wangsa Maju dan kawasan sekitar

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge